Het zit in onze natuur.

Vanzelfsprekend dichtbij

Nederland heeft ongeveer 360.000 hectare bos. Dat is 10 procent van de totale oppervlakte. Nederland gebruikt jaarlijks zo’n 16,5 miljoen kubieke meter hout. Zeg maar 1 kuub per Nederlander. Van papier tot doe-het-zelf-balken. Het overgrote deel(90%) van het hout dat we gebruiken komt uit het buitenland. Zou het niet vanzelfsprekend zijn om zoveel mogelijk hout uit onze eigen omgeving te gebruiken?

Hernieuwbare grondstof
Hout is een hernieuwbare grondstof. Het wordt vanuit de natuur geleverd aan de mens. En als de mens er goed voor zorgt, zit er een stevige continuïteit in die groei. Sterker, voor een goede groei van hout, jonge bomen, is het nodig om frequent de volwassen bomen te oogsten. Bossen waarin Hollands hout groeit bieden ook nog eens een gezonde omgeving voor mensen om in te recreëren en voor flora en fauna om in te leven. Door dit continuproces blijven deze ecosysteemdiensten in takt. Bos blijft bos.
Lees meer informatie over duurzaam bosbeheer bij Staatsbosbeheer.

Duurzame vastlegging
Bomen leggen CO₂ vast en geven zuurstof. Als ze in de 'groei' van hun leven zitten is die vastlegging van CO₂ optimaal. In Nederland is dat ongeveer als ze tussen de 20 en 60 jaar zijn. Door verantwoorde houtoogst wordt de groei van bomen gestimuleerd, en daarmee legt een bos meer CO₂ vast.
Hout is het meest milieuvriendelijke bouwmateriaal ter wereld. Dat heeft te maken met het vastleggen van CO₂ tijdens de groei. Deze opgeslagen energie is meer dan de energie die nodig is om er bijvoorbeeld planken van te maken.