Het zit in onze natuur.

Gebeiteld

Ook Hollands hout heeft aandacht nodig. Wie hout op de juiste manier toepast zit voor jaren gebeiteld! Hollands hout zoals lariks en douglas zijn harsrijke houtsoorten. Daardoor is het hout erg duurzaam en onbehandeld zeer geschikt voor toepassingen in de buitenlucht.

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat onbehandeld lariks uitstekend presteert bij bovengrondse toepassing. Met name wanneer het hout verticaal wordt gebruikt, zoals bij schuttingdelen, is er na 6 jaar nog geen enkele aantasting te zien. Bij horizontale toepassingen is er pas na 5 jaar een teken van lichte verwering te ontdekken. Al deze toepassingen zitten ruim binnen de EN-252norm.

Bij onbehandeld hout dat wel in contact staat met de grond, spelen meer factoren een rol. Er zijn schimmels die het hout kunnen aantasten en ook de grondsoort is van invloed op de levensduur. Op zandgrond gaat hout langer mee dan wanneer het in de klei (vochtiger klimaat) wordt gebruikt.

Onder andere bij HuboXL en Multimate is Hollands hout (lariks/douglas) te verkrijgen als tuinhout. Voor een langere levensduur zijn hier een aantal tips:
•Zorg voor een licht verloop, zodat het water makkelijker weg kan lopen.
•Algen en mos versnellen de aantasting van hout. Maak het daarom elk voorjaar schoon.
•Bescherm kopse kanten, bijvoorbeeld met een afdekplaatje.
•Bescherm de delen die in aanraking staan met de grond met een natuurlijke beits of olie. Behandel de palen zo’n 20 centimeter boven en onder het maaiveld.
•Gebruik eventueel worteldoek bij het plaatsen van regels onder de vlonderplanken of leg onder de regels een aantal tegels, zodat deze vrij van de grond komen.