Houtoogst

Hout is een vanzelfsprekend onderdeel van onze dagelijkse leefomgeving. We gebruiken in Nederland jaarlijks zo’n 16,5 miljoen m3 hout. Dat is bijna 1 kuub per Nederlander: van papier tot doe-het-zelf-planken. Het merendeel (90%) van het hout dat we gebruiken komt uit het buitenland. Ongeveer 10% van wat we nodig hebben oogsten we in Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer beheert 95.000 hectare bos, ruim een kwart van al het bos in ons land. We oogsten jaarlijks ongeveer 175.000m3 hout.

Duurzame grondstof

Hout is een hernieuwbare grondstof en daarom een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen ter wereld. Bomen slaan namelijk CO₂ op tijdens de groei. Door meer met hout te bouwen kan veel CO2 uitstoot worden vermeden. We staan in Nederland voor een enorme bouwopgave. Tot 2030 moeten er 1 miljoen woningen worden gebouwd, waarbij zoveel mogelijk gebruikt zal worden gemaakt van biobased grondstoffen. 

Elke dag groeit er gemiddeld in alle Nederlandse bossen een hoeveelheid hout bij waarmee 200 vrachtwagens beladen kunnen worden. Door verstandig uit onze bossen te oogsten, is hout oneindig beschikbaar en kunnen we een bijdrage leveren aan de circulaire economie. We kappen dus nooit meer hout dan er bijgroeit en streven ernaar om het hout zo hoogwaardig mogelijk te benutten.

Hoeveel procent van de oogst gaat naar welke toepassing?

De verdeling in percentages is gebaseerd op de totale houtoogst. De percentages verschillen per boomsoort.

FSC

Staatsbosbeheer heeft sinds 1998 als eerste bosbeheerder het FSC®-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit bossen met een ecologisch, sociaal en economisch verantwoord beheer. Het FSC®-keurmerk. is de strengste wereldwijde standaard voor duurzaam bosbeheer. Staatsbosbeheer voert het bosbeheer zeer zorgvuldig uit met vakmensen. De onafhankelijke instantie Control Union controleert en beoordeelt elk jaar of Staatsbosbeheer aan de eisen van het FSC®-keurmerk. voldoet.

Innovatie

Naast het leveren van Hollands hout voor allerlei toepassingen is Staatsbosbeheer ook een kennispartner, en zijn we nauw betrokken bij onderzoeken en innovaties. Deze zijn er veelal op gericht om de houtvezel zo lang mogelijk in de keten te houden, en daarmee een bijdrage te leveren aan de klimaatopgave.

Waar gaat dit hout naar toe?

Staatsbosbeheer heeft begin 2022 samen met de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) labels ontwikkeld. Deze worden in het bos op houtstapels bevestigd. Door de QR code te scannen komt de bosbezoeker op de website www.waargaatdithoutnaartoe.nl. Hier is meer informatie te vinden over de specifieke toepassing van het hout van die stapel. 

Via de QR-code kom je meer te weten over de toepassing van dit hout. 
Cookie-instellingen