Houtstek Slochteren

Multifunctioneel centrum & bibliotheek met Hollands hout lariks, esdoon en Amerikaans eiken.

De inwoners van Slochteren hebben een prachtig nieuw dorpshuis gekregen als onderdeel van het Erfgoedplein. Het multifunctionele centrum staat op de plek van de oude Houtstek; een schuur waar vroeger hout werd opgeslagen en bewerkt. Met behoud van de plek, de doorsnede, de gebinten en de oude pannen, sluit het nieuwe gebouw goed aan bij de historische omgeving.

Ook in de nieuwe functie als dorpshuis blijft hout een belangrijke rol spelen. Hout wordt nu niet meer opgeslagen, maar juist zichtbaar gemaakt voor de omgeving. De grote, houten baanderdeuren zijn een verwijzing naar boerenschuren en een uitnodiging om binnen te lopen. Hollands hout heeft voor dit project lariks gevelbekleding geleverd dat vanwege de natuurlijke duurzaamheid onbehandeld is toegepast. Dit zal natuurlijk gaan vergrijzen. Binnen is esdoorn wand- en plafondbekleding verwerkt, afkomstig uit de Flevopolder. Dit zorgt niet alleen voor een warme uitstraling, maar ook de akoestiek wordt hierdoor sterk verbeterd. Als vloerhout is gekozen voor Amerikaans eiken, vanwege de hardheid en de natuurlijke uitstraling. Al het Hollands hout is geleverd met het FSC®-keurmerk.

Het dorpshuis is een ontmoetingsplek voor jong en oud met vergaderruimtes, workshops, cursussen, exposities, repair café, sjoelen, biljarten en klaverjassen. In het gebouw zit ook een pop-up winkel en de bibliotheek van Slochteren. Het is bovendien een informatiepunt voor de omgeving.

Toegepast Hollands Hout         : Lariks, Esdoorn (Flevopolder) en Amerikaans eiken, FSC 100%

Verwerkt als                                : gevelbekleding, wand- en plafondbekleding, vloerhout.

Partners                                       : ONIX Architecten, Vriesbouw

Fotografie                                    : Peter de Kan

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen